LITTERATUR & TALKS

 

Forfattere, kunstnere og teologer er blandt gæsterne på Spirefestivals Art Lounge i år

Spirefestivals smukke og intime Art Lounge fyldes med spændende gæster i år, når både forfattere, kunstnere, præster og grønne advokater sætter sig i stolen!

BOFÆLLESSKABER & KOLLEKTIVFORMER

// TALK

Med udgangspunkt i deres helt nye håndbog Bo.Fælles.Skab om bofællesskaber og kollektivformer vil forfatterne bag, advokat Helena Reumert Gjerding og ekstern lektor i økonomi Jakob Rask, fortælle om de nye og forskellige måder, som vi er begyndt at bosætte os på.

Flere og flere mennesker længes efter livsformer, der er varmere, venligere, sundere og mere overkommelige. Hvor vi samarbejder, deler og løfter i flok. Det er enklere at leve lettere på planeten, hvis vi samarbejder med vores naboer. Det er også billigere og meget sjovere! 

Det har Helena Reumert Gjerding og Jakob Rask fundet ud af gennem mere end 20 interviews med bofællesskaber, kollektiver rundt om i Danmark. På baggrund af det har de skrevet en håndbog til dem, der går med tankerne om at bo og leve som en del af et fællesskab - en slags arbejdsredskab til, hvordan man kan gå frem, hvis man ønsker at starte et grønt fællesskab. I talken dykker vi ned i deres værk og snakker om de mange nye boformer, der skyder op rundt om i landet, hvorfor flere vælger nye måder at leve på, og hvordan du selv kan tage springet.

OM PANELDELTAGERNE
Helena Reumert Gjerding er advokat og partner i Kontra Advokater, hvor hun dagligt rådgiver bofællesskaber, økolandsbyer, kollektiver og kooperative virksomheder. Du er altid velkommen til at tage kontakt, for råd og juridisk vejledning. 

Jacob Rask er ekstern lektor i økonomi på Roskilde Universitet. Tidligere højskolelærer, med mange års erfaring som rådgiver og underviser i økonomi, klima, miljø, omstilling og demokratisk iværksætteri. Engageret i klimahandling, jordbrug og lokale fødevarefællesskaber. Har desuden tegnet bogens illustrationer. Du er velkommen til at skrive angående rådgivning, foredrag eller samarbejde. 

Laura Ræbild Juel og Anna Weber Henriksen repræsenterer bofællesskabet Fællesmark, der er blandt de 20 cases, som Bo.Fælles.Skab omhandler, og de vil derfor uddybe deres arbejde med at etablere et nyt og moderne bofællesskab.

Kent Tonsgaard er moderator på samtalen.


 

 

MATHILDE MOESTRUP

// OPLÆSNING & TALK

Kom til oplæsning og talk med forfatter Mathilde Moestrup, der læser op af sin debutroman og folder den ud i samtale med Kent Tonsgaard.

Mathilde Moestrup (f. 1991) debuterede tidligere i år med romanen Elektras breve. Hun er uddannet fra Københavns Universitet og skriveskolen Biskops Arnö og har gennem flere år arbejdet som anmelder og klummeskribent på Dagbladet Information. 

Mathilde vil indledningsvis læse op af sin roman på Spirefestivals Art Lounge, inden årets gæster får mulighed for at komme tættere på Mathilde Moestrup, hendes arbejde som forfatter og ikke mindst hendes anmelderroste debutroman.

Kent Tonsgaard, kandidat i litteraturvidenskab og littraturbooker på Spirefestival, faciliterer samtalen.



 

 

TINA MY

// OPLÆSNING & VIDEO

HEXENHEXENHEXEN er et digtprojekt, som kredser om vores uønskede følelsestilstande, der kan hobe sig op - skam, vrede, ydmygelse, fortrydelse, bitterhed, depression og angst. Hvordan kan nogen bearbejde fortidens skrald, løsrive sig og bevæge sig frem, mens andre igen og igen synker ned i pinefulde tankecirkler?

Med heksekaraktererne Pedellen og The Gutqueen i centrum eksperimenterer teksterne med at blande digt, monolog og drama, videoer og billedværk - velkommen til en livlig litterær performance.


 

 

FORESTILLINGER OM DØDEN

// TALK

I den vestlige verden er døden noget, vi gemmer væk. Noget, vi har svært ved at forholde os til og tale om. I denne talk trodser vi tabuet og går tæt på folk, der på forskellig vis arbejder med døden.

På årets festival deltager kunstnerne Kira Sofie Brix Nielsen og Mette Juul hver med henholdsvis en performance og en dokumentar om døden. Værkerne er vidt forskellige og skabt uden sammenhæng - men alligevel er de dybt forbundne, da de behandler det samme emne: vores tabubelagte forhold til døden.

I denne talk stiller vi de to kunstnere og sygehuspræst og hjælpepræst ved kirkerne på Tuse Næs og Hagested, Thomas Gudbergsen spørgsmålene: hvorfor er vi så bange for at få døden helt tæt på? Hvorfor har vi lukkede kister, hvorfor oplever vi aldrig, hvad en bedemand laver, og hvorfor har vi svært ved at være tæt på og snakke med folk, der snart skal herfra?

Talken fungerer som en refleksion over vores forhold til døden, og er samtidig også vej ind i Kira Sofie Brix Nielsen og Mette Juuls værker, du kan opleve samme dag.

Moderator på talken bliver Kent Tonsgaard, der selv har arbejdet i den danske folkekirke gennem flere år.