KUNST 2025

det største og mest ambitiøse kunstprogram

Spirefestival overgår sig selv igen og har i anledningen af 15-års jubilæet sammensat det største og mest ambitiøse kunstprogram fra både ind- og udland! Det hele bindes sammen af den store kunstvandring, hvor du sammen med vores kunstbookere kommer rundt på Hvidegaard, møder kunstnerne og hører om tankerne bag deres værker.

KUNSTVANDRING

Spirefestival har i igen et år eksklusivt kunstprogram med både danske og internationale kunstnere. På vores årlige kunstvandring og fernisering, kommer du dybere ind i værkerne og møderne kunstnerne bag.

Årets kunstnere bidrager med værker, der på forskellig vis arbejder med Spirefestivalens omgivelser, visioner og værdier. Genremæssigt spreder årets kunstprogram sig over alt fra installationer og performances til malerier og skulpturer. På årets kunstomvisning tager vi turen rundt på gården og langs kunstengen, hvor du får præsenteret de enkelte værker, møder årets kunstnere og får et indblik i, hvordan vi samarbejder med kunstnerne.

Kunstomvisningen bliver guidet af vores kunstbookere, der alle selv er professionelle billedkunstnere.

GUIDET TUR

JESPER AABILLE

Let’s Make Pizza er et af kunst Jesper Aabilles kendte værker, som han første gang udførte i Berlin i 2014. Siden har han samlet folk over hele verden ved at få dem til at bage pizzaer – med folk, de ikke kender. Det gjorde han også på Spirefestival i 2018 og 2019 - og nu gør han det igen!

Det begyndte som et kunstprojekt i Berlin i 2014, hvor Jesper Aabille satte sine hjemmebyggede pizzaovne op i det offentlige rum og inviterede folk på gratis pizza – der var bare én regel: folk skulle lave og dele den med en, de ikke kendte. Resultatet var unikke møder mellem samfundslag og dialoger på tværs af grupperinger. Her stod den hjemløse og reklamemanden sammen og rullede dej ud og snakkede både om livet og om, hvilket pizzafyld, de kunne blive enige i.

Siden da har Aabille rejst rundt med sine ombyggede olietønder og skabt stemning til både private arrangementer, Roskilde Festival og i Lofoten, Norge, hvor blandt andet bygge- og anlægsstuderende var med til at bygge ovnene og indvie dem i de smukkeste naturomgivelser.

Da Aabille i gæstede Spirefestival for første gang i 2018 blev han desuden hængende og er i dag en del af festivalens arrangør- og bookinggruppe. I år glæder vi os til at se ham som kunstner igen!

SOCIAL INSTALLATION

En varm septemberdag kørte vores kunstbookere til Berlin og hentede værket The Pinball Oracle in the Panorama Arcades af kunstner Hartmut Stocker hjem til Hvidegaard- så træd op i trædemøllen og gå en uendelig tur på den smukke eng i Stockers finurlige univers, der kredser om både hverdag og klima.

Den tyske kunstner Hartmut Stockter er kendt for sine underholdende værker, der gennem originale, imponerende og tankevækkende udtryk forholder sig til samtidens udfordringer. Her mødes de helt store emner som klima, miljøbevidsthed og stress med en balanceret humor, der giver nye perspektiver og samtidig fremhæver de helt små men fantastiske glæder som naturen kan give - eksempelvis ved at gå en uendelig tur i den.

HARTMUT STOCKTER (DE)

INSTALLATION

MARIJA GRINIUK (LT)

Den litauiske kunstner Marija Griniuk gæster årets Spirefestival med en installation, der tager udgangspunkt i noget, vi alle sammen kender: dansk rugbrød

Interessen for madens kulturelle betydning og den sanselighed, der ligger i et måltid, løber som en tråd gennem Marija Griniuks værker. I de senere år han hun blandt andet beskæftiget sig med brødets konkrete historie og symbolske betydning inden for forskellige lande og samfund. I sit værk til Spirefestival benytter hun forskellige sensorer, der opfanger brødet som organisme og tegner et særligt og autentisk soundscape ud fra rugbrødets liv.

Marija Griniuk er foruden selv at være billedkunstner også professor ved det Laplandske Universitet i Finland og leder af Det samiske museum for samtidskunst i Norge. Hendes undersøgelse af madens sanselighed har blandt andet ført hende til Antwerpen, Stockholm og Riga, hvor hun har oplevet, hvordan traditionerne omkring brødets struktur og sammensætning afspejler sig i de impulser, sensorerne opfanger og kortlægger.

INSTALLATION

ANNA TAINA

INSTALLATION

Til Spirefestival 2025 vil Anna Taina aktivere beskueren i en installationen Suncatcher på marken bestående af roterende spejle omkranset af store lærreder spændt op som sejl. Lærrederne er indfarvet med den gamle analoge fototeknik cyanotypi og viser et blåt abstrakt motiv af store penselstrøg.

Publikum vil kunne rotere og kontrollere hvert spejl individuelt, og som en prisme vil spejlinstallationen fange solens stråler og sende refleksionerne rundt på de blå lærreder og de øvrige omgivelser. Ligesom solens stråler har indflydelse på værkets funktion og potentiale til at frembringe refleksioner ud i de nærmeste omgivelser, eksisterer værket ligeledes også kun i kraft af, at et aktivt deltagende publikum rent kropsligt er til stede i og går i fysisk dialog med installationen. Suncatcher fremhæver solens forløb på himlen, som et slags solur, idet lysreflektionerne vil flytte sig på lærrederne i løbet af dagen. På denne måde vil installationen være i konstant forandring fra solopgang til solnedgang. Kombination af beskuerens aktivitet i samspil med lyset, refererer til en tid, hvor mange af de menneskelige gøremål var afhængige af og aktiveret i dagslyset - ligesom fremstillingen af cyanotypilærrederne er det. 

Det menneskeskabte kunstige lys er ikke en del af Spirefestivals naturlige omgivelser, hvilket betyder at Suncathcer vil stå i dvale i den mørke nat på marken. På denne måde fremhæver værket solens lys som en fortsat betingelse for menneskers væren i verden.

Anna Taina er uddannet billedkunstner fra Royal Institute of Art i Stockholm og Det Kongelige Danske Kunstakademi i København. I hendes kunstneriske virke arbejder hun med konceptuelt maleri i et udvidet felt, og undersøger gennem forskellige medier som performance, video, fotografi og lysinstallationer, hvad et maleri er, gør og kan. Anna Taina har haft udstillinger i både ind- og udland - og er du tilbagevendende gæst på Spirefestival, har du uden tvivl stødt på hendes værk Sign of Work, et moderne landskabsmaleri, som blev opført under festivalsdagene tilbage i 2019, og som fortsat står på marken og er blevet et kendetegn, som mange festivalgæster genkender.