KUNST 2024
endnu et år med de vildeste kunstnere
Gå på opdagelse i årets kunstprogram, der byder på alt fra spændende installationer til interaktive performances - og naturligvis en fælles kunstvandring, hvor du kan møde årets kunstnere og få præsenteret deres værker!
KUNSTVANDRING
Spirefestival har i igen et år eksklusivt kunstprogram med både danske og internationale kunstnere. På vores årlige kunstvandring og fernisering, kommer du dybere ind i værkerne og møderne kunstnerne bag.
Årets kunstnere bidrager med værker, der på forskellig vis arbejder med Spirefestivalens omgivelser, visioner og værdier. Genremæssigt spreder årets kunstprogram sig over alt fra installationer og performances til malier og skulpturer. På årets kunstomvisning tager vi turen rundt på gården og langs kunstengen, hvor du får præsenteret de enkelte værker, møder årets kunstnere og får et indblik i, hvordan vi samarbejder med kunstnerne.
Kunstomvisningen bliver guidet af vores kunstbookere, der alle selv er professionelle billedkunstnere.
GUIDET TUR
JONA BORRUT
Jorden og den grund hvor Spirefestival afholdes, er righoldig på forskelligartet historisk information. Både ældgammelt komprimeret geologisk data; et istidslandskab der tydeligt kan ses indlejret i terrænet. Men også helt nye aflejringer som Spirefestival har præget denne lille del af egnen med.
Kombinationen af disse vidtfavnende forhold danner afsæt for Jona Borruts bidrag til festivalen. Borruts arbejde fungerer overordnet som et visuelt register, der kredser om de omstændigheder, der præger det sociale, metaforiske, imaginære, samt det helt konkrete rum, vi dagligt udfylder og indtager. I øjeblikket er Borruts opmærksomhed primært centreret omkring menneskelige opholdssteder. Lokaliteter der fungerer som beholdere af fysiske og mentale aflejringer, som hun kortlægger på forskellig vis. Borrut deltager i festivalen med et blivende keramisk fundament til skulpturhaven. En platform der opbygges ved at knytte hundredvis af små mosaiske stentøjsfliser sammen på en måde, der fremmaner ideen om et landskab. Et landskab hvor der zoomes ud og ind på samme tid, som en kobling af to tilstande. Den fjerne med den helt nære. Derved knytter værket an til Borruts vedvarende interesse for, hvornår noget går fra at være det ene til at være noget andet, og at eksperimentere med forskydninger af dette punkt.
KERAMIK
MIA MOTTELSON
I Mia Mottelsons værk tramp inviteres du ind i et rum skabt af lange rækker af flag, udformet som overdimensionerede ben. Benenes evindelige trampen i vinden berører sanseapparatet, når solens stråler skinner varierende igennem forskellige tekstiler og ved flagenes taktile strejf af børn og voksnes sommervarme kroppe.
Måske vil du bemærke en skjortelukning, et mønster fra en kjole eller en bukselomme, der alle hinter til tekstilernes historie og tidligere liv som tøj. Selvom de fleste ved at modeindustrien er en af klimaets største syndere, lader det til, at de færreste faktisk reflekterer over deres eget forbrug af tøj. I hvert fald køber hver dansker i gennemsnit 15 kg tøj om året. Det er svært at begribe hvor meget tøj det er. Derfor er flagene syet af netop 15 kg aflagt tøj, der ellers skulle have været destrueret.
INSTALLATION
ANDERS BÜLOW
Anders Bülow arbejder med forskellige spor inden for maleri og skulptur. Fælles for værkerne er, at de bevæger sig i et felt, hvor de ikke lader sig kategorisere som værende hverken maleri eller skulptur. Det er i stedet materialets begrænsninger og muligheder, der danner værkets retning.
Til Spirefestival 2024 bidrager han med en skulptur (150 cm x 200 cm, Resingips pigment og stål), der tager udgangspunkt i gipsrelieffer han skabte til en udstilling i 2022. Skulpturen hedder Drops on your skin/Billboard. Helt bogstavligt refererer titlen til følelsen af at stå i regnen og lade dråberne ramme ens hud, men også de digitale billboards/skærme, der tårner sig op i landskabet og i byerne. I modsætning til teknologien i de digitale skærme, er det samspillet med den forbigåendes bevægelser og lysets ændring i løbet af dagen, der får værket til at fremstå vibrerende og levende. Dette udtryk skabes helt konkret gennem udformningen af værkets tredimensionelle overflade og med måden hvorpå overfladen bemales.
Når man står overfor værket, er det ikke til at afgøre hvilken skala det er præsenteret i. Er det udsnit af en detalje, kraftigt forstørret, af fx porrer i huden eller små mikroskopiske organismer, eller løsrevne monolitter fra et større bjergmassiv
Værket kommer til at stå permanent på Spirefestivals smukke naturgrund, som et mærke man kan pejle efter, der med tiden selv vil blive en del af landskabet.
SKULPTUR
Billedkunstner Agnete Bertram beskriver sit arbejde som en samtale, en rytme, et slag, der tilsammen skaber en billedkunst.
Samtalen kan udspringe af et historisk perspektiv, en forståelse af rummet, hverdagens gentagelser eller samspil med naturen. Selvom hun arbejder i en række forskellige materialer, har Bertram en passion for den 'levende' kvalitet af garn og henter inspiration fra gobelin, en udtryksform, der primært bruges af kvindelige billed- og tekstilkunstnere. Bertram ser det som en ære at videreføre denne tradition.
Agnete Bertram (f. 1983) bor og arbejder i København, Danmark. Bertram er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi, København i 2008.
KUNST
AGENETE BERTRAM
JONAS KJELDGAARD
SØRENSEN
Jonas Kjeldgaard Sørensen lukker os ind i universet omkring Våbensliberen, der bevæger sig mellem krigens bagrum og showroom. I et svulstigt, naivt og billedmættet formsprog bliver publikum sunget ind i fortællingen om de aktuelle slagmarker.
”Jeg bor i Haderslev, en forsvarskommune med kaserne i byen og flyvebase som nabo. I løbet af de næste år flytter de nye F-35 kampfly ind og ændrer mit himmelrum. Lyden forbinder mig til slagmarkens showroom, mens jeg hænger sengetøjet til tørre. Jeg er lokal, men fremmed for flyene, som jeg har navngivet Himmelhviskerne, da lyden som en almægtig gud hvisker bag dem. Forvandlet til Våbensliberen som er en skjald, performer jeg for at begribe og begrebsliggøre hvilket sprog vi skal bruge, for at forstå denne himmel-hvisken? Hvad betyder lyden af kampfly i vores nationale og internationale virkelighed for vores oplevelse af krig?”
Sangen er blevet en forførende kraft i Jonas Kjeldgaard Sørensens praksis, for at synge kapitalismens mørke ånd frem. Sangen giver ham en måde at kompostere sin tænkning på. I sine versefødder, i dens mulige rim, i rytmen og i de melodiske valg.
The Wagon of Mutter Courage er en hyldest til forfatter og dramatiker Bertolt Brechts pacifistiske teaterstykke 'Mutter Courage und ihre Kinder’. Værket er centreret omkring, at Danmark i 2023 begyndte at bruge det avancerede F-35 kampfly til militære formål. Skulpturelt består værket af en vogn der bærer en 1:1 version af spidsen af et F-35 kampfly, mens Våbensliberen vokalt og koreografisk undersøger markedspladsens-æstetik.