PERFORMANCES &

HAPPENINGS 2023

- er du klar til at opleve noget, du aldrig har oplevet før?

Klar til morgenyoga, fortællinger om mytologiske stjernebilleder eller flagermusvandringer i mørket? Hvad med spændende workshops eller en netop genfunden dansk form for lancier? Her på siden kan du læse meget mere om alle de spændende happenings, der stikker ud af programmet og gør Spirefestival til noget helt unikt!

YOGA ATELIERET

// MORGENYOGA

Start festivalsdagen på den bedst tænkelige måde, når yogainstruktør og stifter af Yoga Atelieret Kristina Petersen fredag og lørdag morgen byder på ullola-yoga på festivalspladsen.

‘Ullola’ betyder bølge på sanskrift, og det er er netop de langsomme, bølgende bevægelser, der danner udgangspunkt for Kristina Petersens praksis. Til morgenyogaen vil Kristina guide festivalens gæster til at bevæge sig i ullolaer og lade vejrtrækningen invitere bevægelserne - for så at lande i nogle stillinger og mærke, hvad der sker lige dér. Forbindelsen til kroppen og sansningen af bevægelser åbner for troen på, at det du mærker er rigtigt, og at du kan stole på det.


 

NØGENSNEGLENE

// PERFORMANCE

Se! Hvad er det? Fra havets dyb kravler og slimer flere farverige, amorfe og androgyne væsner i deres lige så farverige og slimede omgivelser. Det er de havdyr, som har fået navnet Nøgensnegl.

Farveglade skovsnegle-lignende geléklumper, som også kaldes havets sommerfugle. Der findes mere end 3.000 arter i forskellige former og farver. De kryber nærmere, både ukendte og dragende… Hvad laver de her? Hvad vil de? For flere hundredetusinde år siden mistede de deres sneglehus, deres beskyttede skal og fik heraf deres navn. De beskytter sig selv ved at spise giftige dyr for at gøre sig uappetitlige for rovdyr.

Nøgensneglene viser, at i sidste ende er størrelse ikke en hindring. De har gennem deres natur skabt kreative strategier for at overleve i deres kultur. Få af dem er nu ankommet til menneskenes verden. De vil gerne invitere dig på en slimet, sansende opdagelsesrejse gennem havets dyb, ind i Nøgensneglenes forunderlige univers. Et univers med en anden kultur og natur, der bygger på leg, opdagelse og fantasi. Kom med… ind i en verden, hvor I får lov til at interagere, opleve, føle og sanse i mødet med de fremmede og farverige væsner... Nøgensneglene. Kom med ind i et anderledes univers, i SLIMSPORET FRA HAVETS DYB. 

NØGENSNEGL
Iben Damkjær
Tanja Møller Jensen
Barbara Rousset


 


 

TING

// LIFE-SIZE BRÆTSPIL & FORESTILLING

Tag et par hovedtelefoner på og gå ind i genstandenes univers, hvor du på en 100 kvadratmeter spilleplade møder 100 genstande og 11 andre spillere!

TING er en forestilling og et life-size brætspil i én. På et bord på 100 kvadratmeter møder du og 11 andre spillere 100 gule genbrugsobjekter. Her præsenterer ‘stemmen’ i en poetisk komposition et sæt udfordringer, og herfra bliver du en aktiv deltager på brættet, der skal være klar til samle, forhandle og tage stilling.

TING er en filosofisk og legende platform, der udforsker menneskelige relationer med objekter. For intet andet pattedyr på jorden er afhængig af ting, som vi er: vi kan ikke leve uden dem og har flere og flere. Men hvilke ting er egentlig vigtigst? Hvad vil vi for enhver pris bevare - og hvilke ting skal vi sige farvel til? 

TING er velegnet til voksne og børn over 11 år.

ILON LODEWIJKS
Ilon Lodewijks er en hollandsk iscenesætter og kulturel iværksætter med base i Danmark. Fundament for hendes kunstneriske praksis er møder mellem mennesker og hendes værker adresserer sociale temaer og inviterer folk til at engagere sig og reflektere.

TING
Ilon Lodewijks - koncept, ide og dramatiker
Eva Wendelboe Kuczynski - scenograf
Sylvester Holm - lyddesign
Juan Pino - musik 
Valdemar Schultz Andreasen - dramaturg
Anders Budde Christensen & Vilde Hebeltoft Sørensen - stemmeskuespillere
Gunni Torp - instruksstemme
Nullo Facchini - kunstnerisk konsulent


 

DYVEKES FREMTID

// POETISK DRAMATIK

Hæv alle dine penge! er et poetisk stykke dramatik skabt af gruppen Dyvekes Fremtid. Et vidnesbyrd fra økonomien. En række forsøg udi frigørelsen. Et mosefund fra kapitalismen. En slingren mellem virkelighed og fantasi. En kryptisk sang fra træerne. En invitation ind i skoven og drømmen om et oprør mod pengenes jerngreb. 

I dagspressen trykkes en kontaktannonce med overskriften ‘Oprør: Kvinde søger medsammensvorne til økonomisk kup’. Et sted skraber en kvinde sig til en styrtende masse penge. Hun læser avisen og siger det ikke til nogen. I kontaktannoncen opfordres læseren til at gå i banken: ‘Hæv alle dine penge og tag dem med ud i skoven!’

Publikum møder kvinderne i skoven og bevidner deres mange forsøg udi oprørets kunst. De vil tage magten tilbage fra pengene, men hvordan gør man egentlig oprør mod noget, der gennemsyrer virkeligheden? I skoven høres menneskelignende suk i vindens susen i træerne, og som tiden går, står det klart, at skoven har sin egen bevidsthed. Hvad ved træerne, som kvinderne ikke ved endnu?

Hæv alle dine penge! er et poetisk stykke dramatik om at være menneske i en økonomi. Stykket bevæger sig i spændingsfeltet mellem tryghed og fare, rationalitet og intuition, kontrol og kaos, realitet og fantasi, kølighed og kropslighed & dystopi og utopi.

På Spirefestival vil du opleve uddrag fra forestillingen midt i vores smukke natur.

DYVEKES FREMTID
Forestillingen er skrevet og iscenesat af dramatikerkollektivet Dyvekes Fremtid, der består af Lise Hagen og Katrine Vedsø. Omdrejningspunktet for deres kunstneriske praksis er en kollektiv tilblivelsesproces og forsøget på at udviske egoet i den dramatiske tekst. 


 

MAYA PEITERSEN

// PERFORMANCE

Kærlighedskatalysator er en interaktion mellem medie og forsamling. Mediet manifesteres i skikkelse af en dronningkarakter: kærlighedskatalysatoren, der lader sig gennemstrømme af universel kærlighedsenergi og videregiver denne gennem lange tynde bånd flettet af hår og syet sammen til et stort sirligt tilvirket kropssmykke, sluttende i en mængde lange fletninger, der slæber henad jorden efter hende. Gennem kærlighedskatalysatoren omdannes den universelle energi i et meditativt ritual, til en både moderlig og erotisk form. Kærlighedsenergien når ud til alle i rummet via de tynde fletninger, som publikum tager i munden, hvorved de er forbundet til kærlighedskatalysatoren og en del af performancen. Kærlighedskatalysatoren igangsætter en droneagtig nynnen, som istemmes af publikum og samler sig i en fælles fysisk og mental vibration, der forbinder medie, publikum og sted i et sanseligt meditativt fællesskab. 

Dronningekarakteren som medie iscenesætter en samfundsopbygning omkring en ikonisk karakter, der både har en enorm magt, er et eksempel for sit køn indenfor skønhed og erotik og samtidig er underlagt et sæt forventninger og normer, samt et stort moderskabslignende ansvar. 

Smykker lavet af menneskehår var i 1800-tallet et relativt udbredt fænomen. Fingerringe, armbånd og halskæder flettet af eget hår, kunne for eksempel gives til en elsket som et kærlighedspant, en slags manaoverførsel.


 

LET’S MAKE PIZZA

// SOCIAL HAPPENING

Kunstner Jesper Aabille vender tilbage til Spirefestival med kunsthappeningen Let’s Make Pizza, der tilbage i 2019 fik hele festivalen til at lave pizza!

Det bliver et glædeligt gensyn med kunstner Jesper Aabille, når han igen gæster Spirefestival med værket Let’s Make Pizza. Aabille designede oprindeligt kunsthappeningen tilbage i 2014, hvor han i en offentlig park i Berlin inviterede alle til at lave gratis pizza - såfremt de lavede og delte den med en, de ikke kendte.

Siden da har Aabilles Let’s Make Pizza været at finde et hav af steder i både ind- og udland, herunder Lofoten i Norge, Bornholm, Roskilde Festival og ikke mindst her på Spirefestival i 2019 - og alle steder har det fået folk til at falde i snak med nye mennesker på tværs af alder, uddannelse og miljø.

JESPER AABILLE
Jesper Aabille er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i 2006. Han skaber kunstværker, der med måltidet som fællesnævner inviterer til anderledes brug af vores fælles rum – både de urbane og mere mentale af slagsen. Via interventioner, performance, maleri og skulptur fletter hans værker sig ind i forskellige sociale situationer for at forskyde dem i nye retninger og vende op og ned på det givne.


 

FÆLLESDANS

// SOCIAL HAPPENING

Rune Collin byder op til historisk dans, når han spiller den glemte spillemands melodier, der efter 150 år pludselig dukkede op i Årslev.

Da et dødsbo i Årslev i 2014 blev tømt, faldt man over noget usædvanligt, et fund man havde brug for eksperter til at kigge nærmere på. Der var tale om nodeark og melodier fra 1800-tallet, som man aldrig havde hørt om.

Musiker Rune Colin blev hidkaldt for at kigge nærmere på melodierne, og på Spirefestival inviterer han derfor alle gæster tilbage i tiden til dans og musik fra den glemte spillemands repetoire. Det er samtidig en unik rejse ind i dansk historie om datidens underholdning og folkelighed.


 

LINH LE

// PERFORMANCE

Performancekunstner og klimaaktivist Linh Le vil placere en kæmpestor kvasbunke midt på festivalen med hjælp af frivillige. Her vil hun i skumringen udføre et ritual, der vækker den store vandsalamander til live, som er i unaturlig tilbagegang på Tuse Næs.

Ritualet er en hyldest til mangfoldigheden af liv og en solidaritetsaktion med arternes kamp for overlevelse i en verden, hvor arter dør i rekordfart, fordi menneskearten fylder og dominerer. 


I området er der før set stor vandsalamander, en bilag IV art som er særligt beskyttet under EU lov. Det er en nøgleart, som betyder at finder man store vandsalamander i området, så er den en indikator for, at der er høj biodiversitet, eftersom arten har brug for flere slags miljøer for at kunne overleve, herunder vandhuller med rig vegetation og soleksponering og land/jord, hvor den kan finde føde og overvintre som for eksempel i kvasbunker. 

LINH LE
Linh Le arbejder med performance, dans, videokunst og klimaaktivisme. Kunstnerisk arbejder hun for at skabe rum for intimitet og healing relateret til emner som migrationspolitik, klima- og biodiversitetskrise, isolation, fremmedgørelse, drømme og ønsker. Linh Le er prototypen på en ny generation af kunstnere, som med egen krop afsøger muligheden for at finde en balance mellem en stigende desperation og fastholdelse af troen på en anden måde at være menneske/art på.

Linh Le er medstifter og medlem af performance-klimaaktivistgruppen Becoming Species, som i tæt alliance med Extinction Rebellion og Arternes Ambassade København har lavet adskillige performative handlinger i det offentlige rum for at forstærke naturens mangfoldige stemmer.


 

KIRA SOFIE BRIX NIELSEN

// INSTALLIONSPERFORMANCE

Vær hos Mig er en performance skabt af Kira Sofie Brix Nielsen, hvor hun sammen med publikum udfordrer det moderne menneskes forhold til døden.

På scenen er installeret et hospitalsinterieur – et dødsleje fremgår det af en seddel på publikums stole. På en hvid hospitalsskærm kastes skygger af en smuk blomst på bordet. I den anden side projicerer en næsten stillestående film sorte grene spejlet i stillestående søvand. Sceneriet er på én gang meget smukt og meget sørgeligt. Vær hos mig er en nærværsperformance, virkelig og på samme tid iscenesat – teatReal. 

Inspireret af Marina Abramovic performances med intenst nærvær og udholdenhed, inviterer Vær hos Mig publikum ind til et møde med døden. Gennem sine egne møder med den langsomme død og med udgangspunkt i, at døden ikke skal gemmes væk, overstås eller vælges aktivt til, vil Kira Sofie udfordre det moderne menneske og vores afstand til og angst for døden. “Det er en gave at få lov at være der for et døende menneske” - døden er smuk og grim. Den tager og giver. Den er uadskillelig fra livet. Det er vigtigt, vi taler om den og kan være med den.

Kira Sofie er underviser og trapezartist og studerer teater, performance og pædagogik på ActFact. Hun har tidligere optrådt med kropsteatergruppen Epifania og lavet performances skabt på baggrund af impulser, intuition og Butoh. Vær hos Mig er Kira Sofies første soloprojekt, hvor grænsen mellem teater og virkelighed udforskes og publikum opfordres til at deltage. 


 
 

FÆLLESBRUNCH

// OPLEVELSE

Vi gentager succesen fra sidste år, når vi søndag morgen laver et stort langbord, hvor alle gæster, frivillige, kunstnere og arrangører sammen spiser brunch og siger tak for i år!

Brunchen er en magisk måde at slutte festivalen af sammen på. Her deler vi de gode historier, spiser friske boller med ost og marmelade, får kaffe, te, juice og kage - alt sammen serveret på det smukke Spirestel, som festivalens gæster i år og sidste år har skabt i samarbejde med kunstner Anja Franke.


 
 

FRIVILLIGTUR

// OPLEVELSE

Kom på en guidet tur rundt på Spirefestival med nogle af årets arrangører, hvor vi gør stop ved årets byggeprojekter, møder frivillige og hører mere om, hvorfor det er noget særligt at tage del i Spirefestivals frivilligarbejde

Hele året knokler frivillige, arrangører og kunstnere på at skabe den bedste oplevelse for dig som gæst. På årets frivilligtur kommer du bag kulisserne og høre mere om årets gang og byggeprojekter, arbejdet i køkkenhaven, mens vi også gør stop i både baren, indgangen og køkkenet for at snakke med de frivillige og høre, hvorfor de har valgt at bruge deres fritid på Spirefestival.

Måske får du selv lyst til at være frivillig?


 
 

FORTÆLLINGER & FLAGERMUS I MØRKET

// AFTENVANDRING

Tag med Fællesmarker og naturvejleder Thomas Juel ind i natten, og oplev flagermusenes stille liv udfolde sig hen over Fællesmark, nabo til Spirefestivalen.

Det bliver en fortælling om det liv, der flyver i den stille sommernat, hvor vi gennem flagermusdetektorer kan sætte lyd på det blodige drama med liv og død, når flagermusene går på rov - det bliver en vandring med nysgerrighed på dufte, lyde og oplevelsen af at være i natten. Det bliver et lille indblik i naturen i natten!